Πέμπτη 3/4/2025

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ : Κοινωνικά

Στα σκαριά νέο σύστημα για την κάλυψη των κενών στα σχολεία

Σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας

SHARES
Στα σκαριά νέο σύστημα για την κάλυψη των κενών στα σχολεία

Κυριακή 26/11/2023

Οι ελλείψεις θα καταγράφονται ψηφιακά και αυτόματα από την άνοιξη του προηγούμενου σχολικού έτους

Ένα νέο σύστημα καταγραφής και κάλυψης των κενών στα σχολεία σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Παιδείας ώστε από τη νέα χρονιά να αλλάξει το σύστημα προσλήψεων στην Εκπαίδευση.

Το νέο σύστημα χαρτογράφησης των εκπαιδευτικών αναγκών θα αποτυπώνει με ψηφιακό τρόπο και με τη χρήση αλγορίθμου τα κενά  από την άνοιξη του προηγούμενου σχολικού έτους.

Το σύστημα θα ενημερώνεται αυτόματα για κάθε αλλαγή όπως υπηρεσιακές μεταβολές του διδακτικού προσωπικού, άδειες, συνταξιοδοτήσεις  ή οποιαδήποτε άλλη έλλειψη προκύψει κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά και πιο γρήγορα σε σχέση με άλλες χρονιές.

«Από τη νέα σχολική χρονιά το υπουργείο θα είναι σε θέση να εντοπίσει και να καταγράψει το ίδιο τα κενά και επί του πρακτέου, αντί να γίνεται η τρίτη κατανομή (σ.σ. των αναπληρωτών εκπαιδευτικών) τον Νοέμβριο, θα δίδονται οι θέσεις από το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς και η τρίτη κατανομή θα γίνεται στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Άρα, αντί να κατανέμονται στην αρχή της σχολικής χρονιάς από τη σχολική μονάδα στη Διεύθυνση και μετά στο υπουργείο, τα κενά θα ορίζονται με μια πλήρη χαρτογράφηση από το υπουργείο και θα υπάρχει κατανομή των εκπαιδευτικών από το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς», εξηγούσε σχετικά η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σύμφωνα με την ίδια, «η χώρα μας είναι στην πρώτη πεντάδα των χωρών που έχουν υψηλή αναλογία εκπαιδευτικού ανά μαθητή. Αυτό οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ελλάδας, την νησιωτικότητα, τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές αλλά και πάλι έχουμε πολλούς εκπαιδευτικούς ανά παιδί. Αυτό όμως δεν αποτυπώνεται στην πραγματικότητα».

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, η διαδικασία προβλέπει την συγκέντρωση κενών από τα σχολεία, τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και τις διευθύνσεις των περιφερειών και στη συνέχεια το υπουργείο ανταποκρίνεται στα αιτήματα με την τοποθέτηση αναπληρωτών σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Η μεγαλύτερη φάση προσλήψεων πραγματοποιείται στις αρχές της χρονιάς και στη συνέχεια ακολουθούν μικρότερης έκτασης τοποθετήσεις αναπληρωτών, με τη διαδικασία να διενεργείται καθ’ όλη τη χρονιά ανάλογα με τα κενά που προκύπτουν.

 

Εικόνα: pixabay

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ