NEWSLETTER
Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε κάθε πρωί τα νέα από το emediaPRESS.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ : Κοινωνικά
Πέμπτη 16/11/2023
Για οικονομία, ακρίβεια, Υγεία, στεγαστική πολιτική, ελληνοτουρκικά και για πολλά άλλα θέματα μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε.
Σχετικά με την οικονομία ο πρωθυπουργός ανέφερε την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού που είναι αποτέλεσμα μιας αναπτυξιακής πολιτικής επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά και τα σενάρια για παροχή έκτακτων ενισχύσεων: «Από τη στιγμή, λοιπόν, που έχουμε ένα θετικό πρόσημο στα δημόσια οικονομικά, μας δίνεται η δυνατότητα να μπορούμε να προχωρούμε σε περαιτέρω στήριξη των πολιτών, με βάση πάντα τις αντοχές της οικονομίας. Και πράγματι, σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι, βλέποντας την πορεία του προϋπολογισμού, μπορούμε να διαθέσουμε επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ σε μια σειρά από παρεμβάσεις για να στηρίξουμε αδύναμους συμπολίτες μας»
Περιγράφοντας τις παρεμβάσεις ανέφερε ότι στο τραπέζι βρίσκεται «ένα επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο θα δοθεί τον Δεκέμβριο, όμως θα δοθεί στοχευμένα σε νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».
Συγκεκριμένα οι δικαιούχους του επιδόματος τέκνου του ΟΠΕΚΑ, θα δουν σημαντική αύξηση. Ενδεικτικά ότι ένα ζευγάρι με δύο τέκνα με χαμηλά εισοδήματα θα λάμβανε κανονικά 140 ευρώ και θα πάρει το Δεκέμβριο 350 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 150% στα επιδόματα τέκνων του ΟΠΕΚΑ.
Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Θα δώσουμε 200 ευρώ σε 225 χιλιάδες δικαιούχους των επιδομάτων ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ. Θυμίζω, ήδη τα επιδόματα αυξήθηκαν κατά 8%, τους δίνουμε μία έκτακτη στήριξη. Θα στηρίξουμε και πάλι τους συμπολίτες μας που παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Είναι κατά τεκμήριο οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας και θα λάβουν και αυτοί μια έκτακτη ενίσχυση. Και τέλος, θα ενισχύσουμε και τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι δεν είχαν «προσωπική διαφορά», διότι ήδη έχει ανακοινωθεί στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι είχαν «προσωπική διαφορά», γιατί δεν είδαν αύξηση στη σύνταξή τους. Αυτοί είναι συνταξιούχοι οι οποίοι είδαν μία μικρή αύξηση. Έχουμε τη δυνατότητα να τους δώσουμε 150 ευρώ παραπάνω και αυτή η ενίσχυση θα αφορά και τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Όλα αυτά αθροίζουν περίπου στα 350 εκατομμύρια»
Κάμερες
Για την τοποθέτηση καμερών ο πρωθυπουργός είπε οτι «θα μπουν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους». Ο προγραμματισμός είναι για 700 κάμερες, ξεκινώντας από το κέντρο της Αθήνας. Συνδυάζοντας και το θέμα της παραβατικότητας τόνισε ότι «πολύ συχνά καταφεύγουμε σε ιδιωτικές κάμερες και αυτός είναι και ένας τρόπος με τον οποίο η Αστυνομία εξιχνιάζει πολλά εγκλήματα. Άρα, είναι πολύ καλύτερα αυτή την εικόνα να μπορούμε να την διαχειριζόμαστε κεντρικά, δημόσια».
Σχετικά με την φοροδιαφυγή τόνισε με έμφαση: «Σήμερα έχουμε ως βασικό κριτήριο για την κοινωνική μας πολιτική το δηλωθέν εισόδημα. Γι’ αυτό και αποκτά ξεχωριστή σημασία, ξέρετε, η μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Επειδή συνδέεται και με μια σειρά από κοινωνικές παροχές. Διότι εδώ κάποιος ο οποίος φοροδιαφεύγει ζημιώνει διπλά το κράτος. Το ζημιώνει αφενός γιατί δεν πληρώνει τους φόρους τους και το ζημιώνει, επίσης, επειδή γίνεται αποδέκτης επιδομάτων που δεν δικαιούται.
Δηλαδή, όταν σήμερα έχουμε ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι δηλώνουν σταθερά και διαχρονικά μηδενικό εισόδημα, αυτό σημαίνει ότι κάποιοι από αυτούς, προσέξτε, είναι και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Άρα όχι μόνο δεν πληρώνουν φόρο, αλλά παίρνουν και χρήματα».
Μεταρρυθμίσεις
Ερωτώμενος για τις μεταρρυθμίσεις τόνισε «Είμαστε στην αρχή μιας δεύτερης θητείας με μια πολύ ισχυρή εντολή από τους πολίτες. Είναι πράγματι μια εντολή μεταρρυθμίσεων και ένα μεγάλο βάρος ευθύνης στους ώμους μου, όταν έχεις καταφέρει να αυξήσεις τα εκλογικά σου ποσοστά μέσα σε μια τετραετία -κάτι το οποίο είναι πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- τότε πρέπει πραγματικά να αναλογιστείς την ευθύνη την οποία έχεις αναλάβει απέναντι στους πολίτες.
Έχουμε ένα πολύ τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο θέλω να υλοποιήσω με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα. Άρα δεν συμβιβάζομαι με την ικανοποίηση της εκλογικής νίκης, με το 41%. Αυτό δεν μου λέει τίποτα».
Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι «η φορολογική μεταρρύθμιση είναι μια σημαντικότατη μεταρρύθμιση. Την είχα εξαγγείλει προεκλογικά, την υλοποιώ στο ακέραιο. Θα έχει ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου. Θα εφαρμοστεί από 1/1/24».
Ελληνοτουρκικά
Στο κεφάλαιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και με αφορμή τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ξεκαθάρισε ότι «Δεν συζητούμε εκχώρηση ούτε κυριαρχικών δικαιωμάτων, ούτε δικαιωμάτων που απορρέουν από την κυριαρχία, διότι η δυνατότητα να έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις στα νησιά μας απορρέει ευθέως από την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.Κάνουμε μια προσπάθεια, ειλικρινή πιστεύω μέχρι στιγμής και από πλευράς Τουρκίας, να αφήσουμε πίσω μας μια δύσκολη εποχή. Μια δύσκολη εποχή, στην οποία τις εντάσεις δεν τις προκαλέσαμε εμείς, τις προκάλεσε ένας τουρκικός αναθεωρητισμός».
Με φόντο το Ανώτατο Συμβούλιο το οποίο θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «μας δίνει τη δυνατότητα να χτίσουμε πάνω σε μια θετική ατζέντα. Θα συζητήσουμε για τα δύσκολα θέματα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, δεν είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσουμε. Αλλά και να διαφωνήσουμε, δεν σημαίνει ότι πρέπει αυτή η διαφωνία να μας ωθεί μονίμως στα άκρα.
Και αυτό είναι μια κατάκτηση. Σήμερα οι Τούρκοι δεν πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά. Είναι καλό για πολλούς και διαφόρους λόγους, πιο πολύ νομίζω ότι είναι παντελώς αυτονόητη. Κατά συνέπεια, θα κάνουμε αυτό το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και πιστεύω ότι θα είναι ένα ακόμα βήμα σε μια προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες, που πιστεύω ότι θα έχει αποτελέσματα».
«Δεν είμαι αφελής και έχω δει πολλές οβιδιακές μεταμορφώσεις της Τουρκίας. Αλλά θέλω να πιστεύω, αυτή τη στιγμή, και έχω λόγο να είμαι πιο αισιόδοξος» κατάληξε ο πρωθυπουργός.
Ακρίβεια - πρόστιμα
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ακρίβεια και τους ελέγχους. «Σκοπός μας δεν είναι απλά να μειώσουμε τον πληθωρισμό, να αυξάνονται οι τιμές δηλαδή με μικρότερη ταχύτητα απ’ ό,τι αυξάνονταν, αλλά να δούμε και σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να πετύχουμε και μείωση τιμών. Όλη αυτή η προσπάθεια στο ράφι με το -5%, το οποίο αρχίζει σιγά-σιγά και το βλέπουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ακριβώς εκεί κατατείνει: να μπορούμε να έχουμε δεσμευτικές μειώσεις τιμών για ένα εξάμηνο με βάση μία τιμή αναφοράς, ώστε να μην έχουμε απλά χαμηλότερο πληθωρισμό, αλλά να μπορούμε να πετύχουμε και μείωση τιμών, κάτι το οποίο, παραδείγματος χάρη, συμβαίνει ήδη στην αγορά των καυσίμων».
Αναφορικά με τα πρόστιμα ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι έχουν επιβληθεί καμπάνες ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ σε πολύ μεγάλες εταιρείες. «Νομίζω ότι αν με ρωτούσατε πριν από έξι μήνες αν θα “τολμούσαμε” να τα βάλουμε με κολοσσούς, πολυεθνικές του εξωτερικού, θα λέγαμε μάλλον όχι. Το κάναμε όμως και το κάναμε…» τόνισε με έμφαση.
Απαντώντας σε αιχμές ότι αυτά δεν εισπράττονται ανέφερε: « Βεβαίως καταβάλλονται. Τα μισά έχουν ήδη καταβληθεί και η καταβολή του προστίμου σημαίνει και αναγνώριση από πλευράς της επιχείρησης ότι κάτι λάθος έχει κάνει. Και δεν είναι μόνο το πρόστιμο, είναι και η δημοσιοποίηση. Εμείς λέμε κάτι πολύ απλό: σε ένα περιβάλλον όπου πια δεν δικαιολογούνται αυξήσεις τιμών, διότι οι συντελεστές του κόστους έχουν μειωθεί, δεν έχουμε αύξηση στην ενέργεια, δεν έχουμε την αύξηση στα μεταφορικά που είχαμε, δικαιολόγησέ μας γιατί αυξάνεις τις τιμές σου» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε «αν δεν υπάρχει δικαιολογία θα μπει πρόστιμο και μπήκαν πρόστιμα και εισπράττονται τα πρόστιμα και το ενδιαφέρον είναι ότι μετά την επιβολή του προστίμου ως διά μαγείας οι τιμές προσαρμόζονται».
Εικόνα: pixabay