Παρασκευή 18/4/2025

ΤΟΠΙΚΑ : Εύβοια

«Πατρίδα μας η Στερεά»: Καταγγέλλει μεθοδεύσεις για τα απορρίμματα

Η διαχείριση των απορριμμάτων στη Χαλκίδα και την Στερεά Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο

SHARES
«Πατρίδα μας η Στερεά»: Καταγγέλλει μεθοδεύσεις για τα απορρίμματα

Σάββατο 20/7/2024

Επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση ότι οδήγησε το θέμα σε αδιέξοδο ώστε η λύση της δημιουργίας ιδιωτικής ΜΕΑ στην Αυλίδα να είναι μονόδρομος

«Οι μάσκες έχουν πλέον πέσει» τονίζει με ανακοίνωσή της η παράταξη ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑ για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Η διαχείριση των απορριμμάτων στη Χαλκίδα, την Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα, καθώς γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο, για άλλη μία φορά βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Καταλογίζουν τεράστια ευθύνη στην κυβέρνηση καθώς, όπως λένε, φάνηκε ότι αποτελούσε επιλογή της η ματαίωση κάθε προοπτικής χρηματοδότησης τουλάχιστον της ΜΕΑ Χαλκίδας με δημόσια δαπάνη. Οδηγούσαν τα πράγματα έτσι ώστε η επιλογή της ιδιωτικής ΜΕΑ να γίνει μονόδρομος.

 

Οι θέσεις της παράταξης

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει: «Η παράταξή μας προτείνει τη διεξαγωγή ειδικής (εννοείται μονοθεματικής) συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με τη συμμετοχή της Διοίκησης του ΦΟΔΣΑ αλλά και των υπηρεσιών του, έτσι ώστε να διασαφηνιστούν οι αιτίες που ανατρέπουν τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό, να αποφανθεί το Συμβούλιο αρνητικά χωρίς αστερίσκους για την προοπτική της ιδιωτικής ΜΕΑ αλλά και το ενδεχόμενο ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων σε μονάδες τσιμεντοβιομηχανίας ή σε ιδιωτικές μονάδες καύσης και να καταγγελθεί η μεθόδευση που ματαίωσε την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Ως προς την προσωρινή λύση της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας συμφωνούμε στην κατασκευή ΧΥΤΑ, στη θέση που χωροθετείται η ΜΕΑ Χαλκίδας, παρότι οι ΧΥΤΑ έχουν προ πολλού απαγορευτεί. Η κατασκευή του ΧΥΤΑ συγχωρείται μόνο εάν κατασκευαστεί η ΜΕΑ Χαλκίδας όπως προγραμματίζεται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό.

Ομοίως, ζητάμε να εφαρμοστεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός όπως ισχύει και για τις ΜΕΑ Λαμίας και Άμφισσας.

Τέλος, ενόψει του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού που εκπονεί ο ΦΟΔΣΑ το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να οργανώσει ουσιαστική διαδικασία διαβούλευσης και εντέλει έγκρισής του αλλά και να καθιερώσει διαδικασίες ελέγχου της εφαρμογής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ